Kolhydrater, vi hatar att älska dem!

Kolhydrater - Vi hatar att älska dem

Trots att påsken har blåst förbi snabbare än kvickt och vi dessutom nästan obemärkt passerat vårt 5-månaders-märke och därtill har börjat grilla så är det en hel del som hänt. Även om bloggen stått still har inte vi gjort det. Kom ihåg, vi måste prova allt vi bara kan! Snart är dessutom vinterjobbet slut för denna vintersäsong (även om snön utanför fönstret just nu vittnar om något annat) och vi kan fokusera lite mer på oss själva med gott om tid.

Men nu ska vi snacka kolhydrater!

Alla älskar vi nog kolhydrater, mer eller mindre. Dessa små saker finns ju i så mycket gott, nyttigt eller ej. Våra stora syndabockar när det gäller kolhydrater har varit sötpotatis och frukt men även en hel del hemmagjort sött har innehållit mycket kolhydrater i förhållande till annat. Har ni hört det förut kanske? Även om vi inte petar i oss den processade maten så blir det ändå ett gäng per måltid. Därför var vi tvungna att prova och se vad som händer om vi skulle skära ner ordentligt ett tag – närmare bestämt 2 veckor. Nu 10 dagar in börjar åtminstone Max vänja sig, Anna hade aldrig några problem, intressant!

Tro det eller ej – men vi behöver inte kolhydrater

Allt vi gör har faktiskt en anledning. Att skära ner i kolhydraterna vi äter var lite av ett experiment, vi tog idén från Phil Maffetone och hans bok The Big Book of Health and Fitness – Maffetones 14 dagars test bygger kort och gott att ta bort majoriteten av kolhydraterna för att se hur kroppen reagerar, många har vi något positivt att hämta. I grunden är testet till för personer som äter mer åt det normala sättet idag, det vill säga processad mat, socker, you name it.

Vi insåg själva att vi fick i oss kanske lite mer än tänkt av kolhydrater, just för att det är så gott men troligen även av gammal vana. Så vi tänkte att det är värt ett försök, hur skulle vi känna oss på mindre kolhydrater och mer fett och protein?

Kolhydrater är faktiskt något vår kropp sällan behöver, speciellt inte i större mängd. Protein och fett har viktigare roller i kroppen och utan dessa kan det bli fel. Kolhydraterna däremot går fort från energi till fettceller om vi inte har användning av det vi stoppar i oss, de fyller liksom ingen funktion! Det är ett perfekt sätt att fylla på energi efter t.ex. ett tungt träningspass. Men lever du ganska stillasittande och inte rör dig så mycket så behövs en stor mängd kolhydrat sällan, om någonsin.

En människokropp som saknar konstant kolhydrattillförsel kommer istället börja ta sin energi ifrån våra fettceller i kroppen, fettet i maten vi äter eller proteinet vi stoppar i oss. Många av oss har dock lärt kroppen bort från möjligheten att bränna fett för energi och vänjer den istället vid att ha kolhydrater som källa. Vilket blir lite av en ond cirkel för oss, fort. På samma vis är det olika från person till person, vissa klarar av att gå på fett och protein enklare och vissa behöver verkligen sina kolhydrater.

Så hur har det gått än så länge?

Låt oss säga såhär, det är häftigt ibland att få inse hur olika människokroppar kan vara. Dagen vi valde bort våra kolhydrater var det som ingenting för Anna, samtidigt som Max tog en smäll som varade i flera dagar. Kallat ”Low Carb Flu” med yrsel, ont i kroppen och allmän svaghet jämfört med Anna som klarade det hur enkelt som helst. Mycket intressant! Efter ett par dagar var vi båda igång och fungerade som vi skulle och nu, som sagt tio dagar in så kan det nog vara dags att utvärdera lite grann.

Vi har båda märkt skillnader bara på dessa dagar, men på väldigt olika sätt. Max möttes som sagt av ett ganska energilöst tillstånd i början när Anna körde på som vanligt. Anna har snarare mått bättre med färre kolhydrater i kosten samtidigt som Max snarare saknar dem och till och med gått och drömt om gamla synder som pizza och pommes.

Energimässigt har vi märkt att det krävs mer mat, kolhydraterna är ju ofta energifyllda och energi vi tar till oss ganska kvickt. Utan dem behövs det mer mat i form av protein och fett så vi har fått anpassa våra måltider lite grann. Men därutöver märks inte mycket skillnad, vi tränar fortfarande 3 gånger i veckan på gymmet och har inte märkt några direkta effekter där. Vi har egentligen bara försökt vara extra noga med att äta så fort som möjligt efter avslutat pass för att fylla på. Vi har inte känt oss tröttare varken på dagarna eller kvällarna och sover uppskattningsvis lika bra utan kolhydrater som med.

Till sist – det är ett test – inte en livsstil

När vi på fredag kommer ur detta 14 dagars test så blir det lite experimenterade som gäller. Vilka kolhydrater ska vi lägga tillbaka i kosten? Vilka dagar och när på dagen? För vi har båda kommit fram till att antalet kolhydrater har varit lite väl högt det sista och behöver anpassas lite grann.

Vi vill även understryka att detta är just ett test. Det är en tvåveckors period och sen ska du börja föra in kolhydrater i kosten igen. Gör det successivt och tänk efter vilka du kan vara mer eller mindre känsliga mot så kommer du att må bättre. Det är målet med hela testet. Att låta kroppen gå på väldigt få kolhydrater är inget vi rekommenderar även om kolhydraterna beroende på livsstil kan vara överflödiga.

Just processen att fasa in kolhydrater i kosten igen är nog allt det vi ser fram emot mest just nu. Ju mer vi förstår och lär om oss själva ju bättre är det.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*