”Paleo funkar inte” – Viktnedgång = allt

Paleo Funkar Inte

Ibland är det svårt att vara tyst – speciellt när utbildade personer ska ge en riktad känga mot något de inte tycker om. Therese bakom sidan Kostschema.se pratar i sitt senaste inlägg om hur hon inte är förvånad över att Paleo – enligt denna undersökning – inte fungerar.

Inte fungerar?

Definitionen av att ”inte fungera” här är att det över en tvåårs period inte lett till någon skillnad viktmässigt mellan gruppen som ätit ”normal” mat och gruppen som ätit enligt Paleo. Det är allt som tas upp. Med andra ord finns det i dag bara en anledning att byta ut det som vårt Livsmedelverk föreslår – för att gå ner i vikt. In träder då exempelvis vi, eller många andra som oss. Vikt har aldrig varit vårt mål med att förändra kosten. Så hur ska vi då kunna uttala oss om någonting vad gäller mat?

Även LCHF hinner med att få sig en känga på grund av samma anledning – det finns ingen bevisad effekt av större viktnedgång än ”normal” mat, alltså fungerar det inte.

Viktnedgång = allt

Viktnedgång verkar alltså avgöra på ett bra sätt om en förändring av kosten fungerar. Sist jag kollade så även om det finns mycket reklam för att både LCHF och Paleo är bra sätt att gå ner i vikt, så är det inte den enda anledningen att alla följer dessa kostscheman. För många, precis som för oss är det snarare en livsstilsförändring som gjort jättemycket positivt för oss.

Sen vår förändring av mat har vi bland annat upplevt följande positiva förändringar – vi sover bättre, vi har en jämnare energinivå över hela dagen, kroppen känns lättare, mer lugn i kroppen och en mer positiv inställning. De tre sista må vara svåra att mäta men de två första är saker som är direkt påtagliga. Lägg där till att vi har inte längre något sockersug och vi kan hålla oss till mat som är bra för oss. Men då vi bara har gått ned några kilon på två månader bör denna kost alltså anses icke fungerande för oss.

Jag vågar säga rakt ut att många av de som följt LCHF eller Paleo under långa perioder och som fortfarande gör det, gör det just för att de anser att det är det bästa alternativet de provat för att må bra. Precis som vi anser att detta är det bästa alternativet. Inte skulle någon tvinga sig själv att äta på ett visst sätt i flera år om de inte ansåg att det var värt det.

Viktnedgång = en siffra på vågen

Hur en person som är utbildad inom näringslära och livsmedelskunskap kan sitta och säga att viktnedgång är det enda viktiga av att byta kost, är något vi inte förstår. Jobbar du med människor och är kunnig inom mat och näring bör du rimligen veta att det är mer till en människa än vikt och det är mer till mat än kilo-kalorier. Vikt är en siffra på en våg.

Vill du gå ned i vikt finns det snabba sätt att göra det på. Vill du må bättre i kropp och själ än du mår idag skulle vi nog inte rekommendera dem, men de funkar för att gå ner i vikt. Är LCHF och Paleo garanterat att göra dig smal för all framtid? Såklart inte. Men du kan tappa ett par kilo och därtill få andra märkbara positiva effekter i kroppen. Kan det vara värt att prova? Och även om du inte tappar någon vikt men mår bättre, kan inte bara det ensamt vara värt det?

Avslutande tankar

Dietister och nutritonister har vi begränsade erfarenheter utav. Men att jobba utifrån en teoretisk modell som lyder kalori in vs. kalori ut. Likställa Pepsi Max med vatten eller hävda att kalori som kalori är några av de exempel vi har fått höra. Dietister och nutritionister kan garanterat mycket om sina ämnen, men det verkar vara ovanligt att de breddar samma ämne. Vi är trötta på att höra dessa dietister prata om saker ur en vinkel då människan är en organism med så många sidor till sig. Det kommer krävas något speciellt innan vi börjar lyssna på någon med titeln Dietist igen.

Kom ihåg att en ändring av kosten är så mycket mer än bara viktnedgång!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*