Bitterfittan som vill älska!

Bitterfittan

Går det att förena kärlek, barn och jämställdhet? JA, det måste det göra! I går var jag och såg Bitterfittan på Stockholms Stadsteater som bygger på Maria Svelands bok med samma namn. Det handlar om en kvinna som vill existera och älska på samma villkor som männen. Och som vill fortsätta att älska sin man och vara jämställd, även när barnen kommer. Den var otroligt bra, snyggt spelat av skådisen Anna Lyons. Jag gick därifrån med många tankar om kärlek och jämställdhet, men också om personlig utveckling om att leva ett bra och sant liv.

När man jobbar med personlig utveckling tänker jag ofta på det som huvudpersonen frågar sig; Vad handlar om egen privat ångest och nojjor och vad handlar om felaktiga och mossiga strukturer i samhället? Det är alltid en viktig fråga att ställa sig, så man själv inte tar på sig saker som handlar om hur vårt samhälle ser ut, att inte lägga allt ansvar på individen, samtidigt som man inte heller får bli ett offer under de strukturer som finns. Pjäsen är väl värd att se – och om inte annat – läs boken! Den är både tänkvärd, varm och rolig.

Bitterfittan (2007)

Hur ska vi någonsin kunna få ett jämställt samhälle när vi inte ens klarar av att leva jämställt med den vi älskar?

Sara är 30 år och redan bitter. En riktig bitterfitta faktiskt. Så en dag i januari när allt blir outhärdligt, lämnar hon man och barn för en veckas tankepaus på tönt-Teneriffa. Med sig på resan har hon Erica Jongs 70-talsklassiker Rädd att flyga, och hon läser och undrar hur det kunde gå så långt att hon längtar mer efter en hel natts sömn än ett knapplöst knull.

Det var ju inte så här det skulle bli. Hon drömde ju bara om kärleken som alla andra. Men Sara känner sig lurad och bitter när hon tänker på alla kvinnor hon känner som liksom hon dräneras på energi i familjefängelset. Är det ett ofrånkomligt arv i rakt nedstigande led -– från hennes rastlösa mammas diskande eksemhänder till hennes eget nervösa duktighetskomplex?

Bitterfittan är en vildsint uppgörelse med kärleksmyten. En roman som vågar ställa de svåraste frågorna om identitet, jämlikhet och föräldraskap.

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*