Datorns bakgrundsfärg påverkar dig!

Datorns bakgrundsfärg

Enligt två kanadensiska forskare så påverkas vi mer än vi tror av bakgrundsfärgen på datorns skrivbord. Det skriver DN i en artikel.

Min bakgrund är blå, vilket skulle göra mitt arbete mer kreativt och nyskapande – det passar ju onekligen bra för en journalist.  Ska man komma på nya idéer ska man alltså vara i ett blått rum, menar forskarna. Blått kopplas ihop med fridfullhet, lugn och öppenhet – något som främjar nya idéer. Undrar om det är därför det brukar sägas att man ska ha blå sovrum också – de bästa idéerna kommer ju när man inte anstränger sig så mycket. Om du däremot inte vill ta risker och detaljerna är noga – då ska du ha rött!  Forskningen publiceras i tidskriften Science.

Blått är bra för idéer

Blå färg ökar kreativiteten. Röd färg ger mer fokus på detaljer. Rätt färg på väggarna gör att vi presterar bättre, visar en helt ny studie.

De Kanadensiska forskarna Rui Zhu och Ravi Mehta har undersökt hur olika färger påverkar vår förmåga att minnas detaljer eller få nya, fräscha idéer.

De testade färgerna rött, klarblått och neutralt vitt som bakgrundsfärg på datorns skrivbord i sex olika studier. Deltagarna fick då bland annat testa sitt ordminne, skapa nya, virtuella barnleksaker och hitta faktafel i korrektur.

Resultaten visade att datorns bakgrundsfärg tydligt påverkade deltagarnas prestationer i studien.

I röd miljö blev de bra på detaljer. De hittade till exempel fler fel i manusen de granskade. Leksakerna blev mer praktiska, men inte särskilt originella. Deltagarna blev också lite mindre benägna att ta risker i de röda miljöerna.

I en blå miljö blev arbetet lite mer kreativt och nyskapande. Deltagarna tog snabbt itu med uppgiften som väntade och de testade gärna nya idéer för att lösa problem de fått.

– Våra resultat visar att man kan nå ett bättre resultat genom att välja färg efter uppgift, skriver forskarna i studien som publiceras i vetenskapstidskriften Science.

Att vi påverkas så starkt beror enligt forskarna på att vi har lärt oss att associera olika saker till olika färger. Rött för tankarna till fara eller misstag och det får oss att fokusera mer på detaljerna. Då blir vi inte heller så benägna att ta risker.

Blått kopplas däremot ihop med fridfullhet, lugn och öppenhet. Det ger signaler om att det är lite mer högt i tak och att innovativa, mer riskfyllda idéer är välkomna. Forskarna drar slutsatsen att arbetsgrupper som ska kläcka fram nya idéer till produkter bör hålla till i rum med blå väggar. Pluggar till en tenta gör man däremot bäst i ett helt rött rum.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*