Mitt liv som skådis

Improvisationsteater

I helgen gick jag en kurs i improvisationsteater på Impro & co. För några år sedan jobbade jag själv med improvisation och jag påmindes nu om hur utvecklande och kul det är! Allt du behöver kunna för att bli en bra improvisatör är saker som stärker självkänslan, minskar kraven, ökar kreativiteten och spontaniteten.

Se bara här några regler för en god improvisatör:

  • Säg ja till idéer och förslag som andra kommer med. När du säger nej så blockerar du flödet och spelet måste ta en ny riktning och börja om från början.
  • Släpp alla prestationskrav och försök inte att vara orginell och rolig. Så fort du anstränger dig för mycket, blockeras kreativiteten och spontaniteten. Det går inte att försöka vara duktig flicka när du improviserar.
  • Våga drabbas av det som händer.
  • Lyssna på andra istället för att fokusera på vad du själv ska säga eller göra.
  • Lita på att allt löser sig.
  • Våga misslyckas och skratta åt dina misstag.
  • Lek och hitta tillbaka till spontaniteten, lekfullheten och fantasin du hade som barn.
  • Släpp ord som “svårt” och “omöjligt”. De stoppar kreativiteten. Använd istället utvecklande och spännande. Det är en fråga om olika inställning. Den första gör dig snäv och stoppar dig, den andra gör dig öppen och kreativ.

KURSER

Att gå kurs i improvisationsteater kan vara många olika saker. Vid första mötet med impro så tänker vi inte på publik utan det grundläggande och absolut viktigaste; att lira med varandra i gruppen,att leka, att hjälpas åt och lyfta varandra med hjälp av de byggstenar som impro består av. Det blir mycket skratt och den glada känslan brukar hålla i sig efter kurstillfällena.Går du nybörjarkurs är det det här vi håller på med.

Impro är även en konstform och rolig att titta på, och ta del av, för en publik. Har du hållit på med impro ett tag är det vanligt att du börjar längta efter just den. Publiken är ju också den mest fantastiska medspelaren som lyfter oss till oanade höjder. Därför kommer många lite mer avancerade kurser att handla om hur man jobbar på en scen – hur vi får till det magiska samspelet med varandra och publiken så bra som möjligt.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*