Maria Karlsson bytte liv från marknadsförare i Stockholm till Tryffelbonde på Gotland, berättar hon i AB. Och det hon säger att man ska göra om man vill prova nytt är att stå på sig och inte lyssna på olyckskorpar och att våga, eftersom man kan mer än man tror. Bra råd!
Maria Karlsson, 49, fick ta över familjens gård på Gotland – och fick ett helt nytt jobb på köpet.
Hon slutade arbeta som framgångsrik marknadsförare i Stockholm och flyttade istället till Gotland för att bli tryffelbonde.
i Stockholm var hon marknadsansvarig på ett företag som sålde elmotorer och kugghjul. Det var ett bra jobb.
– Trendlöst men kändes viktigt, säger Maria.
Då fick hon en chans att ta över en gård på sin pappas sida – en chans som hon också tog. Så i början på 90-talet flyttade hon med man och två barn till Gotland.
– Jag behövde något annat än bara jobbet att fokusera på och känna glädje i. Gården var då en puff i rätt riktning.
Maria skrattar till:
– Men hade någon frågat mig tidigare skulle jag nog aldrig kunnat föreställa mig själv som skogsarbetare och miljövårdare.
”Talades mycket om tryffel”
I dag håller hon får och nötkreatur för att hålla markerna öppna – och så finns där minsann tryffel. Det är tryffeln som har gjort det möjligt för henne att överleva på gården.
– Det talades mycket om tryffel här på ön när vi flyttade hit – och jag blev inspirerad av att driva gården mot ett nytt håll.
Hon beskriver sig själv som en mycket envis person och hon är glad över att hon stod på sig och inte lyssnade på olyckskorparna som kraxade när hon började.
För tryffeln har inte bara givit något för gommen. Maria tar emot gäster för ”tryffeljakt” och hon brukar även marken på ett sätt som får tryffeln att växa och må bra.
– Jag lovar – det här är inget jobb för veklingar, säger Maria.
Gästerna sover på gården. Och för att de ska ha någonstans att bo så har hon också fått lära sig att hantera hammare och spik .
– Jag har lärt mig att jag kan mycket mer än jag trodde i början, det handlar ju bara om att våga prova.
Hon älskar livet på gården Bräntings.
– Jag vårdar markerna och gläds åt all den biologiska mångfald som finns här. Det är hårt och slitsamt men det är enormt givande och jag är lycklig när jag går och lägger mig på kvällen.
Vill försvara landsbygden
Just nu är hon mycket engagerad i att försvara vattnet på norra Gotland, eftersom ett stort företag nu planerar ett dagbrott där.
För Maria vill försvara landsbygden och naturen.
– Här finns en öppenhet och en möjlighet att få hjälp som inte finns i den stora staden. Och ett miljöarv väl värt att måna om innan det är allt för sent!
Lämna ett svar