Att överleva cancer mot alla odds

Att överleva

I augusti 2004 fick Anders Hedin veta att den hudcancer som opererats bort flera år tidigare hade spritt sig i kroppen. Läkarna trodde att han skulle leva ungefär sex månader till.

Anders har fått förmånen att vara med i ett forskningsprojekt där man provar fram metoder för att bekämpa cancer med hjälp av det egna immunförsvaret. Grovt förenklat så lyckas läkarna ta ut de celler i kroppen som bekämpar cancern, förstärka dem, och sätta in dem tillbaka i kroppen. De förstärker alltså det egna immunförsvaret. Forskaren i immunterapi, som metoden kallas, Mona Karlsson, berättade om metoden. Hon jobbar nu för företaget Sentoclone som verkar för att metoden ska kunna bevisas vetenskapligt och därmed bli godkänd.

Anders bok är som en loggbok över hans sjukdomstid, men också över hur sjukdomen påverkar honom och hans liv. Det är en spännande historia. Framför allt är det fascinerande att få en inblick i hur fantastisk vår kropp kan vara och hur vi genom att kämpa och inte ge upp kan komma mycket långt.

Att överleva

Om kampen mot spritt malignt melanom och om ett nytt sätt att behandla cancer

”I augusti 2004 fick jag beskedet att ett hudmelanom som opererats bort många år tidigare, hade spritt sig i kroppen. Min återstående livstid var enligt statistiken sex månader.”

Att överleva – Anders Hedin – Gothia PersonligtMånga skulle ha gett upp direkt i det läget, men det gör inte Anders Hedin. Själv säger han att han har haft en osannolik tur, vilket knappast är hela sanningen. Envist har han fortsatt att skriva, segla, umgås med vänner och arbeta med de projekt han brinner för. Tagit de chanser som dykt upp och försökt att ta ansvar för sitt liv.

Att överleva handlar om livet som cancerpatient, om möten med vården och om engagerade vänner. Den handlar också om ett nytt och mycket lovande sätt att behandla cancer – en metod som är under utveckling av svenska forskare. Anders Hedin är övertygad om att han kan tacka denna nya metod för att han tillhör den grupp om endast två procent som fortfarande är i livet fem år efter diagnosen.

Att överleva kan fungera som en källa till inspiration för alla dem – patienter, anhöriga, vårdpersonal – som lever nära, eller med, en av vår tids allvarligaste sjukdomar.

Under de senaste 12 åren har förekomsten av just spritt malignt melanom ökat med 50 % i Sverige. Förhoppningar finns om att den nya behandlingsmetod som är under utveckling och som Anders prövat även kommer att gå att tillämpa vid tjocktarmscancer, bröstcancer, njurcancer, prostatacancer, urinblåsecancer och lungcancer.

Fakta om boken
Titel
: Att överleva – Om kampen mot spritt malignt melanom och om ett nytt sätt att behandla cancer
Författare: Anders Hedin
ISBN: 978-91-7205-689-3
Utgivningsår: 2010
Sidor: 224
Pris: 240:- exkl. moms

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*