Bli av med ursäkter –steg 3

Bli av med ursäkter –steg 3

Har du fått koll på dina ursäkter för att inte leva livet fullt ut – och tagit reda på vilka föreställningar som ligger bakom dem? Det jag skrev om i tidigare inlägg om boken Gör dig kvitt dina heliga kor.  Då är det dags för steg 3 – att ta reda på vilket pris du betalar för att hålla fast vid dina ursäkter.

Gör en lista över alla negativa konsekvenser dina ursäkter för med sig i livet. Ofta är vi inte medvetna om vad våra uteblivna handlingar för med sig. Därför är vi inte heller tillräckligt motiverade för att göra en förändring. Syftet med denna kanske tuffa lista är att göra dig motiverad till förändring.

Själv borde jag exempelvis träna mer för att min rygg ska hålla efter en gammal skada. Men jag brukar säga att jag inte har tid. Vad för det med sig för mig:  jag kan inte riktigt göra allt jag vill eftersom jag har ont i ryggen, jag blir gnällig och trist när det gör ont och dessutom blir jag lite sur på mig själv att jag inte gör de där övningarna jag fått för att avhjälpa mina besvär. Det leder till självkritik och det är knappast bra vare sig för humöret eller hälsan. Ja, så där kan man fortsätta.

Författaren till boken uppmuntrar oss till att inte censurera i alla negativa konsekvenser våra ursäkter får i livet. Man måste inse på djupet vilka möjligheter man går miste om. Så skriv ärligt och läs sedan listan ordentligt, gång på gång och låt allt sjunka in. Tanken är inte att du ska bli deprimerad eller självkritisk. Utan att du ska förstå att du är ansvarig för ditt liv, att du kan göra andra val och därmed bestämma dig för att börja leva det liv det var meningen att du skulle leva.

Goda avsikter hjälper inte – du måste fatta ett beslut och genomföra det, avslutar författaren Camilo Cruz detta steg. När du gjort detta kan du snart läsa om steg 4 som känns betydligt roligare.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*