När slutar man vara nyfiken?

När slutar man vara nyfiken

Tintin är fortfarande nyfiken, skriver DN i en puff för en intervju med Tintin Anderzon som fyller 45 år. Jag reagerar lite på rubriken. Är det konstigt att man fortfarande är nyfiken när man är 45 år? Eller ska man sluta med det, tycker den som satt rubriken? Eller är det så ovanligt att det är något att skriva om? Att vara nyfiken är  ren livsluft för mig. Utan nyfikenhet lever vi inte. Inte på riktigt. Så jag hoppas verkligen att varken jag eller någon annan någonsin slutar vara nyfiken, oavsett ålder.

Tintin debuterade vid 8 månaders ålder

Allt går så fort nu för tiden och jag hinner inte riktigt med. Jag är saktmodig och långsam i processerna. Blir jag förorättad förstår jag inte det förrän dagen därpå, och först efter ett år blir jag jävligt förbannad – men det är väl kanske för att jag är Oxe och dessutom har Merkurius i Oxen, säger Tintin Anderzon och skrattar.

Tintin Anderzon är i det närmaste uppvuxen på Pistolteatern, där hennes mamma, skådespelerskan Kim Anderzon arbetade i början av sin karriär. Nyligen hade man en återträff och i talen som då hölls sa alla att tiden på Pistolteatern var den bästa perioden i deras yrkesliv.

–  Människorna var verkligen seriöst engagerade. Var pjäsen inte tillräckligt bra ställdes premiären helt enkelt in. För mig som barn var det en fantasifull värld och det var något speciellt att vara med i en grupp. Jag minns att man lät alla säga sin mening och uttrycka vad de tyckte och ville. I dag är det annorlunda med den hårdnande konkurrensen som gjort det stressigt att vara frilans, säger hon.

– Om någon skriker högre än jag så drar jag mig undan. Jag är dålig på att sälja mig själv och är urusel på att provfilma.

Tintin Anderzons debut som skådespelare – och tillika första minne – var när hon vid åtta månaders ålder medverkade i en reklamfilm för badskum. I mitten av 1970-talet medverkade hon i teve-serien ”Engeln” och hon hade sin scendebut på Pistolteatern, där hon spelade mot sin mamma i ”Macbeth”.

Åren 1983–84 gjorde hon sketch- och satirprogrammet ”Vidöppet” för teve och senare ”Förspelet”. Hon har medverkat i filmerna ”Adam & Eva” – där hon fick en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll – och ”Tic Tac”, samt varit med i teve-serierna ”OP:7” och ”Nya tider”.

För närvarande skriver Tintin Anderzon på en pjäs och hoppas att snart ha ett färdigt manus. Dessutom skriver hon musik och låttexter. I pauserna mellan inspelningarna av ”Nya tider” kom hon och Cajsa-Lisa Ejemyr på idén att börja skriva musik ihop. Resultatet blev ”Either Way”, där Tintin själv spelar gitarr i en av låtarna.

I sommar ska Tintin och Petra Nielsen spela i en komedi i Mellanfjärden, en liten fiskeby i Hälsingland. Komedin heter ”Mina damer och Herman” och är skriven av Charlotte Jones, en brittisk dramatiker och tidigare skådis.

– Petra spelar en dominatrix som går i pension och jag är hennes sexuellt hämmade hemhjälp som lider av tvångssyndrom och städar mer än hon får. Petra och jag umgås privat, men det är sexton år sedan vi jobbade tillsammans.

Tintin Anderzon beskriver sig som en upptäcktsresande

–  Inför rollen som blomsterförsäljare i ”Nya tider” praktiserade jag på Rosendals trädgårdar och därefter gick jag en trädgårdsutbildning. Jag läser andliga böcker, är intresserad av mystik och har slutat röka med hjälp av hypnos.

Hon är också intresserad av alternativ medicin och har gått kurser i feng shui. Det senaste gör att hon planerar att sätta upp sin Guldbagge på en södervägg.

– Enligt feng shui ska man hänga upp medaljer och utmärkelser där för då drar de till sig fler, säger hon med ett skratt.

För fyra år sedan träffade Tintin Anderzon sin sambo. Han förde med sig två barn och med Tintins hemmavarande dotter blir det trångt i lägenheten på Söder.

– Vi ska försöka hitta något större, men vill inte flytta från Söder. Vi trivs så bra för här finns alla typer, rika och fattiga, höga som låga.

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*