Mörker har sina ljusa sidor

Att se det ljusa

Att se det ljusa och positiva i det regniga decembermörkret kan låta lite hurtfriskt, särskilt för oss som föredrar de ljusa årstiderna. Men psykologen Helena Nyström säger i senaste PS! att man faktiskt kan dra nytta av mörkret. Naturen hjälper oss att ladda om, stanna upp och reflektera över livet och oss själva.

I österländsk filosofi finns yin och yang, motsatser som dras till varandra och bildar en helhet. Utan Yin, som står för mörker, kyla, vila och passivitet, finns inget yang, som står för ljus, värme, aktivitet och energi. Så det är nu i den mörka årstiden vi kan ladda inför det ljus som kommer.

Men visst kan det vara en utmaning att få till vila just nu inför jul. Man säger att det är en arbetstagarvänlig jul eftersom det är så många helgdagar, men jag vet inte jag. Det är ju inte mindre jobb att göra bara för att det är fler helgdagar, jobbet ska ju ändå bli gjort, gärna före jul.

Men jag gör som Malin Berghagen – andas djupt – och ger mig ut i julhandeln, innan jag ska hem och ägna helgen åt glöggkalas med trevliga grannar och mys framför brasan. Och trots allt – det är bara en dryg vecka kvar till vintersolståndet – sen går vi mot ljusare tider.

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*