Risker med alternativ terapi

Anette Nyman - Risker med alternativ terapi

Anette Nyman var i flera år terapeut på en omtalad kursgård med alternativa behandlingsmetoder. Nu har hon kommit med en bok om sin tid där. Hon beskriver kursgården som en slags sekt med terapeuter som utan ordentlig utbildning fick hjälpa andra människor. Terapeuterna var ofta trasiga själar som mest var där för att bli friska själva, genom att ”hjälpa” andra. Ledaren för kursgården var närmast en tyrann som manipulerade och domderade både de andra ledarna, terapeuterna och kursdeltagarna.

Det är en oerhört intressant bok. Den visar baksidan av den alternativa terapin och riskerna med att lägga sitt eget öde i händerna på någon annan. När Anette Nyman själv fick sparken från kursgården tog det henne tre år att komma på banan igen. Då hade hon lagt flera år och 300 000 kronor på terapi och personlig utveckling utan att må så mycket bättre för det.

Den dolda psykmarknaden – uppföljaren till Terapeuten

 Att lockas in i en manipulativ rörelse kan gå fort. Att ta sig ur den och förstå vad som egentligen hände kan däremot ta lång tid.

Anette Nyman har ägnat närmare tio år åt att försöka ta reda på vad det var som egentligen hände när hon själv drogs in i en nyandlig terapirörelse.

När hon började närma sig en förklaring möttes hon av kompakt tystnad. Varför vill media inte analysera manipulation och sekterism? Och hur kommer det sig att kommuner, landsting och politiker är involverade i den oreglerade terapin? Varför hänger lagstiftningen inte med? Sverige är det enda land i Skandinavien som inte tar tag i frågan.

Den dolda psykmarknaden ger en bred bild av de mekanismer som driver på och de strukturer som göder den här marknaden. Dels hur forskarna ser på sekterism, dels hur samhällets olika institutioner ställer sig till fenomenet.

 

Terapeuten

En avslöjande historia om hur det kan gå till inom den alternativa terapin

Med en tumör på livmodern och en man som hon älskar, men ständigt bedrar, bestämmer hon sig för att en gång för alla gå i terapi. Hon letar upp en läkare som känner till det mesta inom alternativ hälsovård och även jobbar som terapeut …

När hon får veta att han har en egen kursgård i Sverige – Hälsotorpet – slår hon till. Han inger förtroende och verkar ju kort och gott ha tillgång till allt hon behöver för att få ordning på sitt liv!

Behandlingen inleds, och i en kraftfull övning – iscensatt för att bearbeta hennes gamla trauma – bestämmer hon sig för att bli kvar på Hälsotorpet. Hon säger upp sig från sitt jobb som nyhetsreporter, gör slut med pojkvännen, överger Stockholm och sina vänner. Snart är hon upp över öronen indragen i en terapeutisk sekt, byggd på lögner, maktkamp och svarta pengar. Ju mer hon får veta, desto svårare får hon att lämna kursgården. Och ännu är ingen av terapeuterna redo att avslöja vad som egentligen pågår på Hälsotorpet.

Anette Nyman är journalist och hennes berättelse är baserad på egna erfarenheter från den nyandliga terapin. Ska vem som helst tillåtas gräva i en människas psyke? Boken landar mitt i debatten om hur mycket staten ska blanda sig i alternativterapin.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*