Ta reda på hur du hindrar dig!

Ta reda på hur du hindrar dig!

Det första steget för att få livet lite mer som du vill, är att få koll på vad du använder för ursäkter och svepskäl för att inte riktigt nå dit du vill. Det skriver Camilo Cruz i boken Gör dig kvitt dina heliga kor, som jag skrev om i går. Eftersom alla ursäkter vi använder är olika former av försvar är de inte helt lätt att identifiera. Ett sätt kan vara att se hur du använder språket. Vilka ord, ursäkter, försvar, svepskäl, lögner och bortförklaringar brukar du använda när du inte lyckas på det sätt du vill och som du skulle kunna?

Kolla på de områden i livet där du inte lyckas så bra som du velat. Är det karriären, kärlekslivet, hälsan, träning eller i största allmänhet. Vad är det som håller dig tillbaka? Varför blev det så? Vem eller vad bär skulden för det? Vad kan du göra åt det? Varför har du inte gjort det?

När du svarar på de frågorna lär du upptäcka några av de ursäkter du använder för att begränsa dig sjäv och slippa ta ansvar själv för ditt liv. Skriv ner alla ursäkter du brukar använda, även om du fortfarande tycker att de är orsaker och inte ursäkter.

Författaren tycker man ska ta sig extra tid till det här eftersom det varken är lätt eller kul. Få människor vill erkänna sina brister. Men om du inte gör det, riskerar du att bli slav under dem för resten av livet, skriver han. Syftet med att göra det här är att ta itu med dem och göra sig kvitt dem, så du själv kan ta ansvar och kontroll över ditt liv, och leva det som du vill.

Ja, så tycker Camilo Cruz. Vad tycker du? Brukar du ursäkta och bortförklara dig mycket? Själv insåg jag, när jag läste boken, att jag ursäktar mig mycket mer än jag trodde…. Kanske är det dags att ta itu med mina bekväma och hemtama små ursäkter…

I morgon berättar jag om steg 2 och då får du veta vad du ska göra med det du kommit fram till.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*