Undvik skuldfällan

Undvik skuldfällan genom att jämföra snabblån och andra lån

Nuförtiden är det enkelt att ta ett snabblån och även om det kan vara bra att enkelt ta ett lån när man har ett behov av pengar finns det också en risk att man tar lån med onödigt hög ränta om man hoppar på första bästa erbjudande.

För några år sedan pratades det mycket om SMS-lån och de skyhöga räntorna låntagarna tvingades betala. Ofta kunde räntan uppgå till hundratals procent per år men eftersom lånet bara var på en till två månader så framgick det inte att räntan vad så hög. Att låna 3000 kr vid behov och sedan betala tillbaka 3500 kr en månad senare låter kanske inte så farligt men räknar man på den effektiva räntan man betalar så är den skyhög.

Behöver man ett kortsiktigt lån är det billigaste alternativet att låna av någon bekant och därefter sin vanliga bank. Ett privatlån i de stora bankerna har oftast lägre ränta än andra former av lån.

Snabblån med och utan UC

Det finns massor av företag med snabblån där man kan få låna pengar inom några minuter och även utan UC, dvs. utan att företaget gör en kreditkontroll. Att bolagen inte gör en kreditkontroll kan vara en fördel om man senare ska ta ett större lån till bil eller hus, då många UC kontroller kan göra att bankerna inte gärna beviljar lån.

Om du behöver pengar snabbt och inte kan lösa det på något annat sätt än att låna på nätet så jämför olika snabblån innan du lånar så att du får så låg ränta som möjligt. Det finns ett antal olika tjänster som jämför lån på nätet. Använd dessa tjänster men läs alltid igenom villkoren innan du tecknar ett nytt lån så du inte råkar ut för en otrevlig överraskning. Även om de flesta aktörer är seriösa så finns det företag som har oskäliga räntor och olika avgifter som tillkommer.

Kontrollera alltid den effektiva räntan

Det viktigaste är att kontrollera vad den effektiva räntan blir eftersom där räknas in alla eventuella avgifter som tillkommer för lånet. Tittar man bara på den angivna räntan så kan den i slutändan bli betydligt högre ifall det även tillkommer olika avgifter.

Det är inte alltid lånet som vid en första anblick ser ut att vara billigast även är det i slutändan. När man tar ett snabblån eller annat lån bör man också alltid välja så kort löptid som möjligt så man inte behöver betala ränta under längre tid än nödvändigt.

Samla flera lån för lägre ränta

Jämför lån och få lägre ränta på snabblån och andra smålånHar man redan dragit på sig flera lån med hög ränta så kan det vara en god idé att slå ihop dessa lån till ett större lån med lägre ränta. Genom att samla lånen kan räntan bli betydligt lägre och det är något ens vanliga bank oftast kan hjälpa till med.

Samtidigt som räntan blir lägre kan det också bli mindre att betala per månad då man kan lägga upp dessa lån med en lite längre löptid.

Tyvärr är det oftast personer som redan har dålig ekonomi som tvingas ta snabblån med oskäligt hög ränta just för att de har skulder hos Kronofogden.

Ett problem för många som tar SMS-lån är att de tar lån utan att kunna betala tillbaka inom angiven tid och då växer skulderna fort. Ännu värre blir det om man då tar ett lån till med hög ränta för att betala av det tidigare lånet. Då hamnar man lätt i en skuldfälla som man kanske inte kan ta sig ur.

Sammanfattning

  • Låna bara om du absolut måste
  • Undvik för många kontroller hos UC
  • Jämför alltid den effektiva räntan
  • Samla flera lån med hög ränta i ett större lån med lägre ränta

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*