Vägen ur krisen!

Fritt fall

Lars krisar rejält och åker till Malta för att bli frisk på en vecka, trots att läkaren sjukskrivit honom tre månader. Tjejen har lämnat honom, han är utbränd och hans firma närmar sig konkurs. Han tröstar sig först med kvinnor och sprit, men mår bara sämre. Då träffar han Elisabeth som blir en nära vän och lär honom det mesta man behöver veta om meningen med livet, inre utveckling och sex. I nio månader blir han kvar på Malta. Detta är kortfattat handlingen i boken Fritt fall av Eva Sanner som presenterades i dagarna. Det är en ovanlig bok. Den är skriven som en roman, men varje kapitel avslutas med övningar du kan göra för att själv utvecklas i takt med Lars. Det är en kul form, även om jag själv inte riktigt tog mig igenom övningarna. Historien går utmärkt att läsa som den är, men gör du övningarna också, ger den antagligen mer. Eva Sanner är terapeut, journalist och författare och skriver då och då i PS! Förra året kom hennes bok Kåt, glad och tacksam om att utvecklas i sexuella relationer.

Fritt fall : om en nödlandning och början på en ny resa av Eva Sanner, utgiven av: Natur & Kultur

Låt mig säga det först som sist: det här är ingen roman. Det är en bok om personlig utveckling, men inte på ett teoretiskt sätt. Det handlar om en människas utvecklingsprocess, från upplevelsen att vara drabbad av ödet till att känna att han verkligen lever sitt liv och är på rätt plats i tillvaron. Det är en saga om att hitta sin egen karta och leva efter den.

Den här berättelsen handlar om en man som tvingas till en nödlandning och hans väg tillbaka. Jag hoppas att du som läsare lockas att följa med i hela processen och förhoppningsvis också själv ta del, med hjälp av de övningar och reflektioner som finns i slutet av varje kapitel. Utifrån referenserna kan du som är intresserad gå vidare och botanisera på egen hand.

Jag hoppas att texten också ska kunna vara hjälp och stöd för dig som kanske själv just har nödlandat och famlar i mörkret.

Det finns många självutvecklingsböcker fulla av kloka råd och tips. Men det jag själv saknat i flera av dem är det motstånd som vi också måste ta med i beräkningen när vi ger oss ut på en utvecklingsresa. Trots att vi säger att vi söker förändring är vi ofta motståndare till det som kan främja vår egen utveckling. Vi vill inte ha det som känns obekant samtidigt som vi vill framåt. Vi vill i alla fall inte ha smärtan eller de tillstånd av ovisshet, förvirring eller frustration som vägen mot förändring kan visa sig innehålla. Det är först när vi böjs av livet eller till och med tvingas ner på knä som vi blir mottagliga för det faktum att vi kan behöva förändra någonting. Det är våra kriser som får oss att växa.

Men det räcker inte heller med att vilja. Vi har oftast svårt att lära oss nya synsätt på egen hand och vi behöver samtala och reflektera tillsammans med andra det är så vi upplever mening med det som händer oss. Vi behöver få nya tankar och filosofier presenterade för oss och ibland behöver vi bli ifrågasatta i det vi själva tycker, känner och tror. Vi behöver någon eller någonting som kan fungera som en lärare eller mentor, åtminstone för en tid. Så småningom är det dags att gå vidare och på sikt allt mer bli våra egna lärare, i takt med utvecklad självkännedom och förmåga att iaktta oss själva på ett kärleksfullt sätt.

– Eva Sanner

Kåt, glad och tacksam

Kåt, glad och tacksam vänder sig till par och singlar, lyckliga eller olyckliga, tillfredsställda eller otillfredsställda – till dig som är nyfiken på sex och vill att det ska ge mer, som älskar en annan person och vill vara en omväxlande, hängiven och uppmärksam älskare eller älskarinna. Kanske vänder den sig lite extra till er som lever i en långvarig relation och vill anta utmaningen att hålla kärleken levande och sexlivet intressant.

Många av oss tycker att vi har för lite plats för kärlek i våra liv. Då är det dags att hitta tillbaka till den äkta sexualiteten – bortom schabloner och fördomar! Lär dig att skapa intimitet på flera plan än det fysiska och kärlekslivet kommer att blomstra. Öva dig i närvaro och du kommer att njuta oavsett om du får orgasm eller inte. Förena sex med kärlek och du kommer att utmanas och utvecklas av ditt och din älskades erotiska möte. En bok att bli kåt, glad och tacksam av och som kommer att förändra dig själv och din relation.

Boken är illustrerad med Lena Granefelts sensuella bilder.

Författare: Eva Sanner
Recensionsdatum: 2008-05-06
ISBN: 9789100113575
Genre: Välbefinnande & träning
Formgivning: Johan Resele

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*