Vilken avsikt har du egentligen?

Vilken avsikt har du

Du vill kanske vara kärleksfull och varm, men i verkligheten stressar du på dina barn på morgonen och vill bara att de ska bli klara, eller så snäser du till kollegan som påpekar något du glömt. Du jobbar på med något, men inte för att det är kul utan för att du egentligen innerst inne vill ha bekräftelse. Med allt vi gör har vi nämligen en avsikt, en intention, som är mer eller mindre dold.

Intention är ett viktigt begrepp inom buddismen, fick jag lära mig i söndags. Då var jag för första gången över hos en granne som varje söndag har meditationer och samtal runt något ämne inom buddismen. Vi pratade just om intention och avsikt, vilken avsikt vi har med våra liv och med varje dag. För mig som så ofta pratar om mål var det ett nytt begrepp. Mål är något annat, något vi strävar efter, medan intention och avsikt mer är ett förhållningssätt. Det var lite spännande att tänka på vilken avsikt jag har med mitt liv och inte bara vilka mål. Vilken avsikt har jag med det jag gör? Och vilken intention vill jag egentligen ha? Det där gick jag igång på. Hur tänker du – vad är din intention?

En annan sak som grannen sa, satte sig inom mig. I väst pratar vi så mycket om tiden som kommer och om mål vi ska nå. I mindfulness pratar man mer om nuet och det finns ett talesätt som vi stressade framåtsträvare kan behöva tänka på: Vi är redan framme, det är nu vi är här…

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*