Bli av med dina hinder – steg 2

Bli av med dina hinder - steg 2

Jag skrev tidigare om vilka ursäkter vi har för att inte leva livet fullt ut. Läs tidigare inlägg här. Steg 1 var ju att ta reda på och skriva ner alla ursäkter du har för att inte leva livet riktigt som du vill. Eller vilka orsaker du brukar använda till att inte riktigt göra det du tänkt eller velat, som Camilo Cruz skriver om i boken Gör dig kvitt dina heliga kor. I boken berättar han om steg nummer 2. Det är att se vilka föreställningar du har som begränsar dig, som ligger bakom de ursäkter du har. Han menar att ursäkterna och svepskälen du har bara är symtom. Bakom ursäkterna ligger missuppfattningar vi har om oss själva, ofta skapta i barndomen som skydd eller försvar. Om du exempelvis har som ursäkt att du inte har tid eller ork, analysera hur de kommer sig att du använder det som ursäkt. När hörde du det första gången? Vem använde det? Är ursäkten förnuftiga eller bara irrationella rädslor?

Cruz tar en man som exempel, som alltid använde ursäkten att han inte hade tid. När mannen analyserade det upptäckte han att det var en passande ursäkt han använde när han ställdes inför nya utmaningar. Egentligen var han livrädd för att misslyckas och hade ingen tilltro till sin egen förmåga. Det var en omedveten föreställning han bar om sig själv. När han blev medveten om den kunde han lättare ändra uppfattning om sig själv och sluta använda ursäkten att han inte hade tid.

Vad döljer sig bakom dina ursäkter? Dålig självkänsla? Bristande tilltro till dig själv? Eller något annat? Om du vågar titta på detta kan du öka dina medvetenhet. Och det är första steget mot att leva det liv du vill.

Jag tittade själv på mina ursäkter och analyserade de bakomliggande orsakerna. Det var inte bara roligt, kan jag lova. Jag upptäckte att jag fortfarande håller fast vid en del uppfattningar om min egen förmåga som helt klart begränsar mig. Men insikt ger utveckling, så jag gav mig ikast med nästa steg. Jag återkommer till det!

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*