Flydde efter åtta år

Sekten Sai Bab

Veronica var med i sekten Sai Baba och hur hon lyckades fly efter åtta år. Hennes son fick hämtas av polisen senare. Det enda han fick med sig var en docka av Sai Baba. Nu har DN en serie om olika sekter. I går intervjuades Conny som först var med i Maharishi Mahesh Yogis sekt och sedan i Sai Baba. Idag berättar Per om sina år i Livets ord.

Här är sex kännetecken för en sekt: Erbjuder gemenskap, karismatisk ledare, höga ideal, gemensamma ritualer, stark grupptillhörighet och stränga regler.

Föreningen Fri stöttar människor som vill ta sig ur sekter. Läs om dem här.

Han blev offer för Beatles guru.

Conny Larsson berättar om sitt liv som sektmedlem.

Efter mer än trettio år bröt Conny Larsson sig loss ur sektlivet. Då hade han arbetat nära två av världens mest uppmärksammade och kritiserade guruer. I den aktuella boken ”Beatles, Maharishi och jag” skildrar han den tiden.

En sen natt ringde telefonen och när han lyfte luren hörde han George Harrison, en av medlemmarna i supergruppen The Beatles, i andra ändan.

– George grät och längtade efter Maharishi, den indiska guru som i slutet av 1970-talet förtrollade så många unga i västvärlden. Bland dem fanns popstjärnor, skådespelare och människor som jag, berättar Conny Larsson.

Flera gånger har hans sökande efter ”sanningen” lett till personliga katastrofer – och att han blivit utnyttjad av personer som påstått att de har särskilda, andliga gåvor och kan hela trasiga själar.

– Gemensamt för sekter, oavsett var de verkar, är att de har karismatiska ledare med psykopatiska drag. De som lockas till sekterna är ofta traumatiserade och har upplevt svåra saker under barndomen eller senare i livet, säger Conny Larsson.

Han växte upp i Stockholm med en alkoholiserad pappa som ofta slog mamman. Efter misshandeln hörde han föräldrarna ligga med varandra i sovrummet.

– Jag fattade inte vad som pågick och förstod inte hur vuxenvärlden fungerade. Att slåss och sedan bara gå in i sovrummet … jag fick inte ihop det. Jag mådde psykiskt dåligt och till slut upphörde jag att prata.

I skolan var Conny tyst under många år, men han var en hejare på att mima och blev något av klassens clown. Elva år gammal hamnade han av en slump i en amatörteatergrupp för unga.

Då hade han börjat prata igen, men han kände sig ändå vilsen i tillvaron. När en kompis berättade att hennes lärare i meditation skulle komma till Konserthuset i Stockholm bestämde han sig för att följa med. Han var bara tretton år och bar på en längtan efter en vuxen förebild.

Det blev första mötet med Maharishi Mahesh Yogi, som utgav sig att vara en ”äkta” mästare från Himalaya. Där stod han i trä­sandaler och ett vitt sidenlakan. Med famnen full av blommor tittade han rakt ut mot alla som kommit för att ta del av hans visdom.

Maharishi förklarade att genom meditation kan människan nå fram till ”alltings” innersta kärna. Det gick en rysning från fötterna och upp genom hela kroppen, berättar Conny.

Tårarna började rinna nedför kinderna.

– Jag var mottaglig för det enkla budskapet. Jag törstade efter närhet och här stod en man som tycktes uppfylld av kärlek, säger Conny Larsson.

Senare kom han in på scenskolan i Malmö och fick efter examen 1968 anställning på stadsteatern där. Intresset för meditation växte dock och under en resa i Indien sökte han upp Maharishi för att lära sig mer.

Det var då han mötte medlemmarna i The Beatles. När det senare påstods att Maharishi sexuellt ofredat en ung kvinna i sällskapet reagerade John Lennon häftigt mot sin gurus agerande. Senare skrev han låten ”Sexy Sadie” som är en uppgörelse med den berömde gurun.

– Jag trodde inte ett ögonblick på alla ryktena. För mig var det uppenbart att Maharishi aldrig skulle kunna göra något sådant. Det ingick inte i min föreställningsvärld då.

Senare blev Conny en av Maharishis privata sekreterare. Efter hand märkte dock även han att allt inte stod rätt till inom rörelsen. Han såg hur unga män och kvinnor lämnades vind för våg när de inte längre hade pengar att bidra med. Han märkte hur hans dyrkade guru levde i lyx och var mer intresserad av att träffa kungar och presidenter än vanligt folk.

Till slut lämnade Conny sekten och hamnade på Sri Lanka där han började bygga upp en turistanläggning. Men tomheten fanns kvar inom honom. En dag 1978 blev han i sista stund räddad av en man som upptäckte när han sakta klev ut i vattnet för att dränka sig.

Strax därefter mötte Conny den mytomspunne gurun Sai Baba, som hävdade att han förkroppsligade alla gudar som mänskligheten dyrkat. Åter trodde han sig ha hittat en man som kunde ge honom den uppmärksamhet och den kärlek han inte fått som barn. I tjugo år kom han att bli Sai Baba trogen och blev även hans svenska språkrör. Redan vid det första mötet blev Conny inbjuden till en privat audiens och ombedd att dra av sig byxorna.

– Sedan smorde Sai Baba in olja kring min pung och penis, samtidigt som han pillade mig kring anus. Senare fick jag höra att han ofta gjorde så för att höja den inre andliga kraften, kundalinin, hos den han valt ut för tillfället. Senare har jag förstått att många anser att han är en sexgalning.

Conny berättar om händelsen för att visa hur blind den kan bli som äntligen tror sig ha funnit sanningen om livets mening. I dag, sju år efter att han blivit ”botad”, kan han se de mekanismer som får folk att fastna i sekternas nät.

–Sakta men säkert hade jag upptäckt hur falsk Sai Baba och rörelsen kring honom var. Men att inse att ens liv bygger på falsk grund är ingen lätt process att gå igenom, det tar tid. En dag nådde jag dock en brytpunkt, hit men inte längre. Efter att jag lämnat Sai Baba fick jag hjälp av en terapeut, en ”avprogrammerare”, att kunna leva ett normalt liv igen, berättar Conny.

Han talar om att bit för bit beskärs den egna friheten och viljan med hjälp av olika tekniker. Till sist har man lämnat över hela sitt tänkande åt ledaren, gurun.

– I varje sekt finns en psykopat i toppen. En person som är charmig, grandios och karismatisk – men samtidigt manipulativ och ute efter personlig vinning när det handlar om allt från pengar till sexuella tjänster.

Conny har i de flesta sammanhang mött personer som lika gärna skulle kunnat ha blivit ledare för en sekt. I företag, politiska partier, fackföreningar … Där finns människor som utlovar guld och gröna skogar bara man följer honom eller henne.

– Det är människor som inte tål att bli motsagda, sätter sig själva i centrum och kränker andra i jakten på personlig framgång. Ofta är det svårt att genomskåda mani­pulationerna.

Den här typen av psyko­pater kan orsaka stor skada – oavsett var de verkar.

– För Sten och Ingegerd, två av mina bästa vänner, slutade det illa. De kände sig så övergivna av Maharishi att de till slut tog livet av sig genom att dränka sig i bensin och tända på. Jag kunde också ha hamnat där, men hade turen att vakna upp innan det var för sent.

Conny bor i dag större delen av året på Cypern.

Så känner man igen en sekt

Här är sex tecken att se upp för, enligt Conny Larsson:

  • Sekten har en stark ledare eller en grupp av människor, som man hävdar att Gud väg­leder på ett speciellt sätt.
  • Kritik mot rörelsens ­ledning får inte förekomma.
  • Man tar ett totalt avstånd från avhoppare.
  • Sekten har nyckeln till det andliga livet, och det är endast genom att underordna sig gruppen som man kan få kontakt med Gud.
  • Sekten kräver ett stort personligt engagemang från individen. Man har svårt att få tid med andra intressen.
  • Ett svartvitt tänkande. Sekten står för det goda, och världen utanför beskrivs oftast som oren och ond.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*